Jídlo 2. července 2018

Zdravější verze klasické sekané? Krůtí sekaná.

redakce 4 min 773 přečtení

Klasická sekaná pečeně je obvykle mixem větší porce vepřového a menší porce hovězího masa. I když jde o vynikající zdroj živočišných bílkovin, do redukčního jídelníčku je vhodnější zařadit takováto jídla spíše výjimečně. Důvodem je vysoký obsah tuku u obou druhů těchto mas.

Vynikajícím řešením, jak si pokrm ponechat klidně i v dietním repertoáru jídel, je použít maso krůtí. Přestože jde o potravinu na prodejních pultech již ustálenou, stále je vyhledávána méně, než si pro své výživové benefity zaslouží. Jde o maso mnohem dietnější, než je tomu u hovězího a vepřového a na rozdíl od kuřecího má to krůtí nespornou výhodu v jeho vyzrálosti. Ze 100 gramů masa získáte pouze 150 kalorií. V porovnání s ostatními druhy jde právem o jedno z nejméně kalorických mas vůbec. Taktéž je vydatným proteinovým zdrojem, který se ukrývá zhruba ve třetině použitého masa. Kromě toho je krůtí vynikajícím přirozeným zdrojem v naší stravě vzácného selenu, fosforu i vitamínu B.

Domácí krůtí sekaná

Časová náročnost: 1 hodina a 5 minut
Počet porcí: 5

Výživové hodnoty na 1 porci: 253,7 kcal, 26,8 g, bílkoviny, 7,5 g tuky, 20,1 g sacharidy, 0,6 g vláknina


Ingredience

  • 550 g mletého krůtího masa
  • 1 vejce 
  • 1 vejce 
  • 1 PL másla
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 120 g celozrnné strouhanky
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl a pepř

Jak na to?

  1. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku lehce osmahněte. Poté přidejte česnek, promíchejte a stáhněte z plamene. Vše přemístěte do větší mísy a nechte pár minut vychladnout.
  2. Přidejte mleté krůtí maso. Pokud jste ho nesehnali, použijte domácí mlýnek nebo požádejte svého řezníka. Dodejte do směsi i vše ostatní, tedy celé vejce, sůl, pepř a jemně nasekanou hrst petrželky.
  3. Pozvolna přisypávejte strouhanku a postupně zapracovávejte do směsi. Konzistence by měla být kompaktní.
  4. Masovou směs vložte do mírně vymazaného pekáče, namočte si ruce do vody a zahlaďte povrch do bochánku. Pečte na 180 stupňů přibližně 50 minut.
  5. Dozlatova upečenou krůtí sekanou vyndejte z trouby a nechte před naporcováním několik minut odpočívat, aby si uchovala šťavnatost.
  6. Doporučujeme podávat s lehkým zeleninovým salátkem.

Přejeme dobrou chuť.

Související