Jídlo 4. července 2017

Zdravé menu pro vaši grilovačku

redakce 3 min 1677 přečtení

Už máte za sebou první letošní grilovačku? Pokud ne, je nejvyšší čas to napravit. Připravili jsme si pro vás 3 jednoduché, ale skvělé recepty, se kterými letos zaručeně zazáříte.

Množství surovin v receptech jsme upravili pro jednu osobu. Můžete si tak recept snadno přepočítat podle počtu hostů. Pouze u marinády je recept na 1 kilogram masa, protože méně ho určitě připravovat nebudete. :)

Klasická marináda pro křehounké maso

(recept je na marinádu na kilo masa, cca 1024 kcal)

  • 120 ml olivového oleje
  • 75 ml kvalitní sójové omáčky
  • 50 ml octa
  • 2 čajové lžičky šťávy z citronu
  • 1 ½ čajové lžičky Worcestershire omáčky
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • ½ čajové lžičky pepře

Tato marináda se skvěle hodí nejen ke kuřecím a vepřovým steakům, ale můžete do ní naložit i kuřecí stehýnka nebo křidýlka. Jednotlivé přísady marinády přispívají k tomu, aby bylo maso křehounké, jemné a měkké. A samozřejmě do ní můžete naložit i zeleninu. Na grilování se hodí nejvíce paprika, cuketa, lilek. Maso velmi zlehka osolíme. Všechny ingredience marinády poctivě promícháme. Nejlepší je koupit pytlík se zipem, dát do něj maso, přidat marinádu a poctivě prohníst a nechat v lednici minimálně 6 hodin.

Řecký farmářský salát

Skvělá příloha ke grilovanému masu

(pro jednu osobu, přibližně 288 kcal)

  • 200 g římského salátu (může být i ledový salát nebo little gem)
  • 1 hrst čerstvého kopru (množství upravte podle toho, jak máte rádi kopr)
  • 4 jarní cibulky (obě části)
  • 50 g feta sýra

    Zálivka:
  • polévková lžíce olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce vody
  • šťáva z půlky citronu
  • pepř

Salát je vždy nejlepší natrhat. V prstech dobře ucítíte, s jakou částí salátu pracujete a jestli není moc tvrdá a nebude vám v salátu vadit.

Kopr nakrájíme nadrobno, stejně jako jarní cibulku. U té krájíme obě části – světlou i tmavou. Přidáme feta sýr, který nadrobíme mezi prsty na salát. Zálivka na salát je osvěžující a přitom velmi snadná. Jednoduše smícháme výše uvedené množství olivového oleje, vody, citronu a pepře. Zálivku na salát přidáváme postupně, po malých částech, dokud nedosáhneme požadované chuti.

BBQ Banana Split

Zdravá sladká tečka

(pro 1 osobu, cca 354 kcal)

  • středně zralý banán
  • 20g 85% čokolády (lze použít i 70% čokoládu)
  • 100g bílého jogurtu
  • 2 lžičky drcených mandlí
  • maliny, borůvky, třešně

Rozpálíme si gril. Banán se neloupe. Pouze ho podélně a do vzniklého otvoru zastrkáme kostičky čokolády. Banány položíme na gril a čekáme, až změknou a čokoláda se rozteče. Že jsou hotové poznáte tak, že slupka úplně zčerná. Banán stáhneme z grilu a lžící vyndáme vnitřek banánu na talířek. Přidáme trochu bílého jogurtu, ovoce a drcené mandle. Tento snadný recept si zamilují hlavně děti, které si můžou banány sami naplnit.

Je čas jít to pořádně rozpálit!

Související