Jídlo 23. května 2017

Vychytané dobroty nejen ke svačině

redakce 5 min 892 přečtení

Vymýšlíte každý den, zas a znovu, co udělat k jídlu? Doma, do práce, dětem do školy, rodině na výlet. Vychytaných receptů není nikdy dost.

Vychytaný recept musí být rychlý, musí dobře chutnat a musí bavit zas a znova. Vychytaný je prostě ten, o který vás bude každý prosit.

Sladkokyselý brokolicový salát

(4 porce, přibližně 145 kcal na porci)

Ingredience:

  • 1 celá brokolice (obvykle 500 g)
  • středně velký pórek (po očištění bude mít tak 200g)
  • 100ml vinného octa (přibližně 7 polévkových lžic)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • sezamová semínka (20 g)
  • vlašské ořechy (20 g)

První svačinka není žádný salát! Tedy vlastně je, ale vážně vychytaný. Budete ho milovat nejen kvůli skvělé chuti, ale hlavně jednoduchosti jeho přípravy. Jak už název napovídá, budete potřebovat hlavně brokolici a sladkokyselou zálivku. 

Brokolici stačí nakrájet na malé hříbečky a vložit na 5 minut do vroucí vody.

Sladkokyselou omáčku nekupujte. Udělejte si svojí, je to snadné. Stačí poctivě smíchat 100 ml vinného octa s 2 polévkovými lžícemi medu a lžící olivového oleje. Smíchejte povařenou brokolici s omáčkou a přidejte několik vychytávek nakonec, které celý salát rozsvítí – najemno nakrájený syrový pórek, trochu sezamových semínek (maximálně 20 gramů) a pokud chcete a můžete, tak i hrst drcených nesolených vlašských oříšků (opět maximálně 20 gramů). Dobrou chuť!

Doba přípravy: maximálně 30 minut

Nugetky z kuřete a cukety

(2 porce, přibližně 165 kcal na porci)

Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa (cca 250g)
  • středně velká cuketa (po očištění cca 150g)
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka
  • drcený kmín
  • pepř

Opravdu to není žádný fastfood. Je to skvělá svačinka, kterou si zamilujete. Nakrájejte kuře na opravdu drobné kostičky. Cuketu tentokrát oloupejte a zbavte se prostředku. Měl by vám zbýt jen tuhý vnitřek cukety. Ten nastrouhejte najemno, vyždímejte z něj tekutinu a promíchejte s kuřetem. Do směsi přidáme bazalku (může být sušená, cca půl kávové lžičky) a česnek. Toho doporučujeme maximálně 2 stroužky, aby nerušil ostatní chutě. Můžete ho ale i úplně vypustit. Zbývá přidat špetku drceného kmínu a pepře, opět podle vaší chuti. Směs dáme na chvíli do lednice a po cca 15 minutách z ní můžeme začít tvarovat malé kuličky. Ty budeme péct na nepřilnavé pánvi nebo v troubě na přibližně 200°. Čas pečení pak podle velikosti kuliček. Pak stačí počkat, dokud nebudou zlatavé a hotové uvnitř. Poznáte to třeba dotykem – zatlačte jemně na kuličku. Pokud je měkká, bude uvnitř spíše syrová. Jakmile bude hotová, ucítíte, že je pevná a šťavnatá. Kuliček můžete napéct hromadu a vzít si je jako svačinku do práce nebo na výlet s rodinou.

Doba přípravy: maximálně 1 hodina

Taky teď máte takový hlad? Čas na svačinku! Tak která to bude?

Související