Jídlo 23. července 2017

Svěží a rychlé okurkové recepty

Hlavní admin 7 min 342 přečtení

Je jen málo druhů zeleniny, které patří k létu tak výrazně jako právě okurka.

Okurka se stává hvězdou letošního léta. Je svěží, je lehká, a navíc je i levná. Hlavně ale chutná skvěle a můžeme z ní vykouzlit mnoho úžasných letních receptů. Pojďte s námi zkusit 3 rychlé a snadné recepty.

Okurkovo-limetková omáčka k rybě (pro dva, cca 40 kcal na porci)

  • 1 salátová okurka (cca 215 g)
  • 1 bílý jogurt (100 g)
  • šťáva ze dvou limetek (cca 20ml)
  • sůl



 

Tato omáčka se skvěle hodí k rybám. Můžete ji ale zkusit i k dalším druhům masa. Je opravdu snadná. Potřebujete jen 10 minut a mixér. Vezmeme středně velkou okurku a nastrouháme ji. Z nastrouhané okurky vyždímáme všechnu vodu, ale nevyléváme jí – necháme si ji stranou na další recept. Okurku dáme do mixéru spolu se šťávou z limetky a bílým jogurtem. Přidáme 2 špetky soli. A pak promixujeme, dokud nedosáhneme omáčkové konzistence. Nedoporučujeme přidávat další koření – přehluší svěží chuť okurky.

Okurková limonáda (pro dva, cca 20 kcal na porci)

  • šťáva ze dvou salátových okurek (cca 200 ml)
  • šťáva z jedné limetky (cca 10 ml)
  • půl litru vody
  • sladidlo Erylite (cca půl čajové lžičky)
  • 2 lístky bazalky



 

Osvěžující, ale zdravou okurkovou limonádu můžete nabídnout hostům, nebo ho připravit k romantické večeři s vaším nejbližším. Využijeme šťávu, kterou jsme vyždímali z okurky v předchozím receptu. Postup zopakujeme s další okurkou. Tedy nastrouháme ji a poté vyždímáme tekutinu. Nastrouhanou, vyždímanou okurku si dáme stranou na poslední recept. Šťávu ze dvou okurek smícháme se šťávou z jedné limetky. Přidáme půl litru vody a poctivě promícháme. Abychom ke kyselé chuti přidali i chuť sladkou, použijeme skvělé sladidlo Erylite Stevia, které je 4 krát sladší než cukr, ale má málo kalorií a neovlivňuje hladinu cukru v krvi – je vhodné pro diabetiky. Začneme půlkou čajové lžičky. Pokud chcete limonádu sladší, přidejte více. Erylite přidávejte postupně, ať si ji neuděláte zbytečně sladkou.  Do sklenice můžeme na ozdobu, ale i pro chuť, přidat lístek bazalky.

Okurkový sorbet (pro dva, cca 35 kcal na porci)

  • 1 salátová okurka (cca 215 g)
  • šťáva z půlky limetky (cca 5 ml)
  • ledová tříšt (z litru vody)
  • sladilo Erylite (cca půl čajové lžičky)
  • 4 lístky máty

Abychom využili nastrouhanou okurku z předchozího receptu, připravíme si lahodný a svěží sorbet, tedy zmrzlinu podobnou ledové tříšti. Začneme tím, že si uděláme ledovou tříšť. Využít můžete mixér, do kterého vložíme větší kostky ledu. Dejte si ale pozor, ať se vám led nerozpustí, musíte být poměrně rychlí. Tříšť si dáme stranou, ideálně do lednice nebo do mrazáku. Do mixéru nyní dáme nastrouhanou okurku, šťávu z půlky limetky a mátu. Poctivě rozmixujeme do hladké kašičky. Tu následně smícháme s ledovou tříští a dochutíme sladidlem Erylite. Opět začneme menším množstvím, maximálně půl čajové lžičky. Podle chuti můžete poté sladidlo přidat. Ve chvíli, kdy máme hotový finální produkt, dáme vše do mrazáku na 30 minut. Po vyndání z mrazáku můžeme seškrabáváním povrchu získat skvělý sorbet.

Věříme, že si toto okurkové menu zamilujete a uděláte s ním radost svým nejbližším.

Související