Jídlo 15. prosince 2017

Štědrovečerní večeře zdravě a chutně

redakce 8 min 409 přečtení

Vánoční kuba, smažený kapr a bramborový salát s majonézou jsou vánočními stálicemi. Jak připravit tradiční štědrovečerní menu zdravě?

Kapr jako štědrovečerní pokrm není staročeskou vánoční tradicí. Ten se začal do vánočního menu zařazovat až v 19. století. Dříve bylo kapří maso drahé, proto se jedlo pouze v bohatých rodinách nebo v oblastech, kde bylo hojně rybníků, tedy například v jižních Čechách. Stálicí se u nás kapr stal až počátkem 20. století. Tehdy bylo jiného masa nedostatek a rybí maso se stalo finančně dostupným.

Pokud však na tomto „tradičním“ pokrmu lpíte, máme pro vás dobrou zprávu: poradíme vám, jak štědrovečerní menu připravit dietně a zdravě.

Změna je život. Pochutnejte si zdravě

Klasická porce smaženého kapra a bramborového salátu s majonézou má zhruba 5000 kJ, což je při dietě téměř denní porce přijaté energie. Pak ještě připočtěte několik kousků cukroví, chlebíčků a několik sklenek alkoholu, které během večera spořádáte a máte energetický příjem za dva dny, který ve skutečnosti sníte za několik hodin. Tomu se dá ovšem předejít!

Zdravý i tradiční předkrm – vánoční kuba!

Proti tomuto pokrmu nemohou říct dietologové a výživoví poradci ani popel. Má nízký glykemický index, a tak nehrozí přejídání a mlsná! Kuba se často podává jako oběd na Štědrý den.

Staročeský houbový kuba

  • 500 g krup
  • 300 g sušených hub - pokud chcete čerstvé, můžete použít žampiony. Ty nemusíte namáčet, příprava tak zabere méně času.
  • 3 cibule
  • 2 mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • čerstvá majoránka

Tradiční český houbový kuba je lehký a chutný

Jak na to?

  1. Sušené houby naložte do studené vody alespoň na 1 hodinu, aby změkly
  2. Kroupy vložte do hrnce se studenou vodou, osolte, přidejte kapku olivového oleje a vařte pod pokličkou cca 20–30 minut
  3. Po uvaření je nechte 5 minut dojít a potom sceďte
  4. Připravte si zapékací mísu nebo hlubší pekáč a vymažte ho olivovým olejem
  5. Do mísy rozprostřete vařené kroupy, promíchejte je se lžící olivového oleje a pusťte se do přípravy ostatních ingrediencí
  6. Změklé houby osmahněte na másle, přidejte trochu kmínu, osolte, opepřete a vmíchejte je do krup
  7. Cibuli a mrkev nakrájejte na drobno a osmahněte na trošce másla do zlatova. Přidejte ke kroupám a dobře promíchejte
  8. Přidejte sůl, pepř, jemně rozmačkaný česnek a hrst majoránky, pokud možno čerstvé, ale i sušená poslouží
  9. Kubu vložte do trouby a nechte cca na 30 minut zapéct

Kapr s lehkostí a tymiánem

Je to jednoduché. Nesmažte kapra ve strouhance, ale jen na troše olivového oleje s tymiánem. Tak klesne jeho kalorická hodnota téměř o polovinu! Kapra (případně lososa) můžete osmahnout na pánvi, nebo pokud se úplně chcete vyhnout oleji, upéct v troubě.

I takto může vypadat štědrovečerní kapr. Chutně a zdravě. A pokud chcete experimentovat, můžete salát nahradit grilovanými bramborami se zeleninou.

Bramborový salát zdravě

Bramborový salát patří neodmyslitelně k vánočnímu menu. Jeho klasická podoba s tunou majonézy je opravdová kalorická bomba. Stačí malá úprava a můžete držet tradici bez výčitek: místo majonézy dejte bílý jogurt nebo tofunézu. Díky této náhražce bude salát méně kalorický. Salát připravte až na tuto drobnou změnu tak, jak jste normálně zvyklí.

Přejeme vám dobrou chuť a Vánoce v pohodě a s lehkostí!

Související