Jídlo 20. září 2017

Slavte úspěchy s coleslawem

redakce 4 min 1069 přečtení

Lze si jen těžko představit grilovačku nebo party bez coleslawu. Coleslaw může být jak populární svačinou, tak i vaší oblíbenou přílohou k masům. Zaručeně by neměl ve vašem kulinářském repertoáru chybět!

Coleslaw

 (na 10 porcí, cca 63 kcal na 1 porci o 150 g)

Co na to?

Na salát:

  • 1 středně velké hlávkové zelí (800 g)
  • 1 malý kousek celeru (150 g)
  • 2 středně velké mrkve (200 g)
  • 1 střední cibule (70 g)

Na dresing:

  • půl hrnku řeckého jogurtu (150 g)
  • 2 lžíce medu (20 g)
  • čtvrt hrnku polotučného mléka (60 ml)
  • čtvrt hrnku podmáslí (60 ml)
  • 2 a půl lžíce citrónové šťávy (25 ml)
  • 1 a půl lžíce vinného octa, ideálně s estragonem (25 ml)
  • špetka soli
  • špetka pepře

Jak na to?

1. Základ: Připravenou zeleninu umyjte a nakrájejte.

TIP: Salát je důležité krájet na jemno, aby byl konzistentní. Hlávkové zelí krájejte nožem na kousky (max. 1 cm), celer strouhejte najemno a mrkev naopak na hrubo.

2. Nakrájené zelí jemně posolte a vložte do velké mísy (5 l).
3. Zelí nechte cca 5 – 10 minut odležet, aby pustilo vodu a zkřehlo. Fajnšmekrům, kteří mají chvíli času navíc, doporučujeme zelí ideálně 15-30 min. hníst rukama. V obou případech z něj vymačkejte vodu a vraťte do mísy. Přidejte ostatní zeleninu a můžete jít na další krok.
4. Dresing: Ve druhé míse smíchejte všechny tekuté přísady (jogurt, med, mléko, podmáslí, citron). Dosolte, opepřete a přidejte ocet, raději méně než více, finálně dochutit můžete až na závěr.
5. Přidejte dresing k zelenině a řádně promíchejte, případně ještě dochuťte.
6. Hotový salát přikryjte a dejte minimálně na 2 hodiny do lednice, ideálně však přes noc.


Přejeme dobrou chuť a hodně úspěchů!

Související