Jídlo 23. července 2018

Mléko, co nebučí? Tak co třeba domácí mandlové?

redakce 2 min 1614 přečtení

Ať už si připravíte toto rostlinné mléko proto, že se chcete vyhnout laktóze nebo proto, že upřednostňujete vegetariánský přístup, v každém případě získáte mimo jiné i bohatou a opravdu lahodnou surovinu. A aby těch kladů nebylo málo, jde o vynikající zdroj živin včetně bílkovin, vápníku, železa, vitamínu E, a především také o nízkokalorický nápoj. A počkejte až zjistíte, jak je mandlové mléko chutné.

Výroba mandlového mléka je opravdu snadná. Klidně zapojte do procesu děti. Vlastní produkce je bude jistě bavit. Oproti kupovanému mandlovému mléku je to domácí bez přidaných konzervantů, umělých přísad a především cukrů. Přitom je přirozeně sladké a voňavé.

Pracovat s ním můžete naprosto stejně jako s mlékem živočišným. Jen pamatujte na to, že var snižuje obsah některých vitaminů (některé jsou stabilní i u teplot nad 100 stupňů) a jiných prospěšných látek. Doporučujeme si z něj udělat třeba chia pudink, nalít si ho na snídaňové lupínky, anebo z něj připravit kakao. Pokud jste zastáncem kávy s mlékem, zkuste zdravou alternativu. Uvidíte, že mandlová příchuť vás nadchne.

Časová náročnost: 20 minut
Počet porcí: 9 = 2 litry

Výživové hodnoty na 1 porci: 43 kcal, bílkoviny 30,5 g, sacharidy 2 g, tuky 3 g, vláknina 1 g

Ingredience

  • 4 hrnečky loupaných mandlí
  • 8 hrnečků pramenité vody

Jak na to?

  • Mandle namočte přes noc ve vodě, aby změkly. 
  • Druhý den vodu slijte a mandle propláchněte.
  • Mandle přesypte do výkonného mixéru a přilijte dvakrát takové množství vody. Důkladně rozmixujte.
  • Vzniklé mléko přelijte do nádoby přes jemné plátýnko, aby se zachytily drobné kousky.
  • Nakonec pomocí trychtýře rozlijte mléko do uzavíratelných a vymytých lahví. V ledničce ho skladujte maximálně 4 dny.

Přejeme vám, abyste si se svými blízkými parádně užili tuhle zdravou chuť a nezapomeňte navštívit i náš Facebook!

Související