Jídlo 19. ledna 2018

Domácí šunka nad zlato

redakce 5 min 2712 přečtení

Pokud holdujete zdravé domácí stravě, chtějte šunkovar. Rozhodně se vám v domácnosti neztratí.

Nechce se vám šunkovar pořizovat, protože neradi kupujete „zajíce v pytli“? Poptejte se známých, rodiny, půjčte si ho a šunku v něm vyzkoušejte vyrobit.  Budete překvapeni, jak pravá šunka vlastně chutná.

Doba přípravy: 2, 5 hodiny

Doba na uležení: 2 dny

Náročnost: snadná

Výživové hodnoty: 4610 kJ

Ingredience

  • 1000 g kuřecího, krůtího nebo vepřového masa
  • 25 g soli
  • 1 dcl vody
  • lžička cukru

Postup

  1. Maso nakrájíme na kostičky
  2. Hrst nakrájeného masa rozmixujeme nebo nameleme na jemnou kaši – šunka pak drží lépe pohromadě
  3. Sůl a cukr rozmícháme ve vodě a nalejeme na maso. Vše rukama spojíme a deset minut propracováváme, nejlépe ručně nebo měchačkou
  4. Vše rukama spojíme a deset minut propracováváme, nejlépe ručně nebo měchačkou
  5. Necháme v uzavřené nádobě uležet 48 hodin v lednici a 2x denně promícháme
  6. Po odležení maso vložíme do sáčku – je třeba ho pořádně napěchovat, aby se netvořily vzduchové bubliny a ten přendáme do šunkovaru
  7. Pozvolna vaříme ve vodní lázni asi 120 minut při teplotě 80 stupňů. Pokud máte teploměr na zavařování, neváhejte ho použít, pokud se totiž bude šunka vařit, vyrobíte z ní jenom obyčejné vařené maso
  8. Poté vyndejte šunkovar a ochlaďte ho. Šunku vyndejte, naporcujte a můžete podávat

Na závěr tip: šunku spotřebujte do 48 hodin, neobsahuje žádné konzervanty, a proto se rychle kazí. Ale nebojte, je tak dobrá, že bude hned pryč :-) 

Dobrou chuť!

Související