Jídlo 18. září 2017

Domácí Jerkys podle Lukáše Vrány

redakce 2 min 1964 přečtení

Jerky je sušené maso, které zasytí a zároveň výborně chutná – je tak skvělou svačinkou nejen na výlety. Jak si ho vyrobit doma? To nám prozradil výživový poradce programu CWP Ing.  Lukáš Vrána.

Jste fanouškem jerkys? Vyzvěděli jsme pro vás skvělý recept, jak si jerky vyrobit z masa, které si sami vyberete, a navíc levněji.

DOMÁCÍ JERKYS

(pro 2 osoby, na 3 dny báječného svačení)

Co na to?

  • 1 kg libového masa (doporučujeme hovězí kýtu, použít však můžete i jiné hovězí, drůbeží, a dokonce i ryby – i když u nich je trvanlivost nižší kvůli vyššímu obsahu tuku)

Na dochucení:

  • 3 lžíce bio sojové omáčky 
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 a půl polévkové lžíce grilovacího koření
  • Sůl
  • Pepř

Doba přípravy:

  • Zpracování surovin: 50 min
  • Odležení v lednici: 30 min, ideálně však 24 hodin
  • Doba sušení 6 – 8 hod

Postup:

1. Maso nakrájejte na proužky. Tloušťka: maximálně 0,5 cm, délka přibližně: 10 x 2 cm.


TIP Lukáše Vrány: maso nakrájejte na špalíky a ty dejte na 30 minut do mrazáku. Usnadníte si tím krájení proužků, protože maso bude tužší a bude lépe držet tvar. Řezat se dá i bez tohoto zlepšováku, ale příprava bude obtížnější a i delší, tenké plátky není lehké nařezat.

Zdroj: Youtube kanál Tomáš Lukáš

2. Nakrájené maso dejte do mísy, přidejte koření na dochucení, osolte, opepřete, řádně promíchejte a dejte uležet do lednice minimálně na 1 hodinu, ideálně přes noc.

Zdroj: Youtube kanál Tomáš Lukáš

3. SUŠENÍ: Sušit maso můžete v sušičce na ovoce, nebo v troubě.

Zdroj: Youtube kanál Tomáš Lukáš

4. Sušení v sušičce: maso nakladete na jednotlivá patra a sušičku nastavíte na 70–80 °C. Sušte přibližně 6-8 hodin (elektřina vyjde cca na 15Kč).


TIP Lukáše Vrány: Občas je vhodné změnit pořadí pater, protože dole se nám maso suší mnohem rychleji než nahoře.


5. Sušení v troubě: Připravené proužky masa napíchněte na koncích na špejle, které poté umístěte na rošt tak, aby proužky visely dolů. Sušte 6-8 hod při teplotě 80 °C.


TIP Lukáše vrány: Troubu nechte pootevřenou, aby měla kam utíkat vlhkost z masa, pod maso dejte plech, abyste si ušetřili práci s čištěním trouby. Ať budete maso sušit v troubě nebo v sušičce na ovoce, dejte pozor na přesušení, maso je pak příliš tvrdé.

Z 1 kg masa dostaneme mezi 450 – 600 g jerky, dle délky sušení. Jeho výživová hodnota je pak např. u jerky z hovězí kýty cca 276 kcal na 100 g.

Nespornou výhodou sušeného masa jerky je jeho skladnost. Můžete tak zdravou svačinu pro celou rodinu sbalit třeba do menší krabičky a užít si výlet s lehkostí. Přejeme dobrou chuť a děkujeme Lukášovi za skvělý recept!

Související