Jídlo 31. května 2018

Čas jarních a lehkých pokrmů? Kupte si sivena!

redakce 8 min 793 přečtení

Poznejte velmi snadný recept, který prospěje vašemu zdraví po všech stránkách.

Jaro s sebou přináší ideální čas pro velmi lehká jídla. Jak je známo, ryby jsou pro příznivé působení na organismus, i množství lehce stravitelných bílkovin, vynikající surovinou nejen pro redukční jídelníček. Siven je sladkovodní lososovitá ryba bohatá na důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerály. Právě proto jsme se v tuto dobu rozhodli představit vám velmi snadný recept, který prospěje vašemu zdraví po všech stránkách.

Inspirací nám byla Zdravá kuchařka Jana Charouze, která nabízí nespočet chutných, a především zdravých pokrmů, vycházejících ze zkušenosti s komplexním výživovým programem Cambridge Weight Plan. Těšit se můžete i na další kulinářské skvosty, které vám z této publikace časem opět odhalíme.

Siven na hráškovém pyré

Časová náročnost: 20 minut

Počet porcí: 4

Výživové hodnoty na 1 porci: 377,3 kcal, bílkoviny 31,9 g, sacharidy 46,8 g, tuky 4,4 g, vláknina 12,6 g

Ingredience

  • 300 g filetu ze sivena
  • 300 g mraženého hrášku
  • 1⁄2 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Jak na to?

  1. Příprava ryby trvá jen několik minut, proto začněte přílohou. Do vařící osolené vody nasypte mražený hrášek a nechte ho vařit asi 5 minut. Hlídejte si čas, protože delší tepelnou úpravou by zešedl.
  2. Mezi tím na teflonové pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte jemně nakrájenou cibuli a česnek do zlatova.
  3. Uvařený hrášek sceďte a trochu odlité vody si nechte bokem.
  4. Všechny doposavad připravené suroviny přendejte do vysoké plastové nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte nahrubo.
  5. Pokud by bylo pyré příliš husté, použijte na zředění trochu slité vody z hrášku.
  6. Filety sivena nakrájejte na půlky a několik jemných řezů proveďte i přes kůži.
  7. Na rozpálenou teflonovou pánev vložte filety kůží dolů. Jakmile začne chytat barvu, přibližně po 2 minutách, filety opatrně obraťte na další 2 minuty.
  8. Připravenou rybu nakonec naservírujte na připravené hráškové pyré a dochuťte špetkou soli a pepře.

Přejeme dobrou chuť.

Související