Jídlo 26. června 2017

Boloňské špagety

redakce 3 min 1793 přečtení

Boloňské špagety zná zřejmě úplně každý na celém světě. Skoro v každé rodině můžete najít vlastní recept nebo obměnu tohoto oblíbeného jídla. Jak si ale připravit tento pokrm bez obav z přibrání nebo při redukční dietě?

Klasické rychlé boloňské špagety většina lidí připravuje z polotovarových boloňských směsí, které jsou plné cukrů, konzervantů a glutamátů. Na maso k tomu přidají kořenící směs na špagety, která je plná soli. Jako příloha se obvykle podávají těstoviny převážně z pšeničné mouky, které se ochotně metabolizují na jednoduchý cukr, kvůli kterému se nám zvedá hladina cukru v krvi a tělo reaguje zvýšenou produkcí inzulínu. Aby toho nebylo málo, zasype se celé jídlo pořádnou dávkou tučného sýra. A kalorická bomba je na světě. Přitom to jde i jinak.

Dietní boloňské špagety

Ingredience:

  • 400 g mrkve
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 3 velké cibule
  • 2 čajové lžičky sirupu z agáve
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky pepře
  • 1 litr domácího hovězího vývaru

Maso opepříme a osolíme. Na pánvičce rozehřejeme olivový olej a okořeněné, mleté maso na něm orestujeme. Po cca 10 minutách maso přendáme z hrnce do misky. Do hrnce přidáme na drobno nakrájenou cibulku a smažíme jí, dokud nechytne barvu. V tu chvíli přidáme sirup z agáve (2 lžičky), aby byla cibulka sladká. 

Mrkev nastrouháme na jemno. Po chvíli přidáme mrkev a počkáme, dokud se vše nepropojí. Potom přidáme litr poctivého domácího vývaru (zapomeňte na kostku masoxu a jiné instantní bujóny, ty se při dietě absolutně nehodí). Vaříme, dokud se mrkev nerozvaří (a nevyvaří část vody). Pak přidáme dvě plechovky drcených rajčat a vaříme dalších 30 minut, dokud se nevyvaří další část vody a omáčka nezhoustne. Přidáme osmahnuté mleté maso a necháme provařit dalších 15 minut.

Špagety se dají koupit nejčastěji pšeničné, ty kvalitnější potom zároveň semolinové. Seženete ale i celozrné, žitné nebo špaldové. Nebojte se experimentovat. Seženete i mnohé další alternativy těstovin. Například špagety z kořene japonské rostliny konjak jsou velmi zajímavou a zdravou volbou. V 200 gramech této suroviny najdete pouze 0,1 g tuku a 0,3 g sacharidů. Špagety můžete vytvořit i z cukety. Stačí k tomu speciální tvořítko podobné škrabce a trocha trpělivosti. Jestli vás zajímá více informací o alternativách těstovin, sledujte náš blog, brzy přineseme článek s touto tématikou.

Cambridge Weight Plan boloňské špagety

Tyto boloňské špagety najdete v nabídce jídel od Cambridge Weight Plan. Skvěle chutnají, jsou zcela dietní a zároveň jsou hotové za několik minutek. Mimo to jsou doplněny o vitamíny a minerály a proto vám zaručeně prospějí.

A jak si je připravíte?

  1. Začneme tím, že si v rychlovarné konvici uvaříme vodu a necháme ji přibližně 1 minutu odstát.
  2. Celou směs zalijte 200 ml horké vody a vložte na 1,5 minuty do mikrovlnné trouby při výkonu 900 W.
  3. Poté vyndejte, zamíchejte a vložte zpět na dalších 1,5 minuty. 

Jakmile dostatečně vychladnou, můžete konzumovat. Pokud nemáte možnost použít mikrovlnnou troubu, zalijte těstoviny horkou vodou, přiklopte talířkem a nechte alespoň 10 minut odstát.

Tip: Milujete pálivé? Neváhejte si přidat chilli papričku nebo mletou pálivou papriku. Špagety tak dostanou zcela jiný rozměr.

Související